Част №1: Wireless мрежи - Въведение

Напоследък доста хора използват wireless връзка за своите нужди. Тя става все по-популярна в България и по света.Тенденциите са тя да се развива от към скорост и обхват. Вече дори и мобилните оператори предлагат такава  ,но за жалост е твърде слаба.Смятам ,че тази интернет връзка трябва да е свободна за всички потребители и да има повече места където можете да сте в мрежата като например паркове , пред някой магазин , пред някой блок дори когато вървите из целия град в които живеете.В тази статия ще ви покажа няколко метода които можете да използвате за мрежа която има парола.В интернет има доста такива статии ,но ще се опитам да вдигна малко нивото като се опитам да направя един разбираем  урок и ще изтъкна проблемите които можете да имате при изпълнение на урока от тази статия.Незабравяйте ,че това е незаконно и го използвайте само с учебна цел.
Въведение
Wireless мрежа е безжична и всички потребители които имат достъп до нея се наричат Stations (станции) , те могат да са access points ( APs ) или клиенти .APs са компютрите предоставящи тази връзка рутери  ,те получават информацията с която комуникирате в интернет.Всичките станции комуникират със себе си посредством Basic Service Set ( BSS).Всеки BSS има идентификация която се нарича BSSID , също така наречена MAC адрес  ,който е уникален за всяка карта.За да сте вързани към мрежата вие трябва също така да знаете нейното име което е SSID за да можете да получавате и изпращате пакети за комуникация.
Криптиране на Wireless мрежа
Два са основните метода за криптиране WEP и WPA/2 . WEP е съкратено от Wired Equivalent Privacy  и е с 3 различни по дължина ключове които са 64 , 128 и 256 бита съответно WEP64/128/256 . Предлага добра сигурност ,но е доста остарял метод съответно и по-лесен за разбиване.Всеки WEP ключ има 24 инициализиращи вектора  ( IV ) . WEP също така може да бъде WEP2 и WEP+  които не са толкова лесни както стандартния WEP . WPA ( WiFi Protected Access ) се появява по-късно за да подобри защитата на мрежите  които преди това са използвали WEP . WPA прави собствена различна парола за всеки клиент , но доста често се пуска не като защита разбира се pre-shared key ( PSK ) мод при които всеки клиент има една и съща парола.
Основни проблеми при разбиването на Wireless парола
WEP криптирана парола не би затруднила дори и 13 годишен със сравнително не големи познания  ,но има своите изисквания за да бъде разбита паролата трябва да има трафик в дадената wireless мрежа за да намерите бързо векторите и да получите паролата .Доста често хората се отказват  като мислят ,че проблема е някъде при тях.Също така е желателно да имате добър сигнал към тази мрежа  ( 1 черта не е добър сигнал ) .
WPA основния проблем там  е ,че за да проникнете в такава мрежа ви е нужен файл наречен wordlist в повечето случаи се прави собствен такъв или се намира от интернет големината му варира от 100 mb до 100 и повече GB . Какво представлява файла , ами това е файл със комбинации пароли  и обработването му може да бъде доста дълго зависимост от вашият компютър и програмите които използвате.Друг метод е да bruteforce-нете паролата това е когато пробвате всяка една комбинация която е възможна.Искам да дам следния пример : парола WPA криптирана от 8 символа  има 64 на 8ма степен комбинации.Това прави 64*64*64…….= 281 474 976 710 656 това са 281 трилиона комбинации със програмата която ви показват в други уроци  наречена aircrack вие можете да постигнете скорост от 1500-3000 пароли в секунда ( зависи от компютъра ) . За примера ще използваме 3000 пароли в секунда  * 60 * 60 * 24 * 30 … за един месец можете да обработите 7 776 000 000  . 7 милиарда пароли спрямо числото 281 трилиона комбинации. Сигурно вече съвсем се разубедихте , но не се отчайте има програми с които може да се постигнат и много добри резултати като например Pyrit  ,който достига скорост от 50 000 пароли в секунда до 150 000 . Използва вашата видео карта и е един от най-добрите методи.

Какво ще ни е необходимо да използваме
В тази статия ще покажа  двата най-често използвани метода  за WEP и WPA  чрез Backtrack  вече сигурно сте прочели статията как да го инсталирате на преносим източник или на вашият твърд диск .Подходяща wireless карта  ,повечето нови карти са добри за тази цел. Търпение и нищо друго.


Нататък:
ЧАСТ 2 (Wireless мрежи - WEP) : 
ТУК
ЧАСТ 3 (Wireless мрежи - WPA) : ТУК

2 comments:

  1. Здеасти ас си инсталирах БАК ТРАК 5 Р 3 но нямам съвпадение с външната мрежова карта коиято TIP LINK 721 N та ако може кажете ми каква карта да си закупя

    ReplyDelete