Backtrack – От А до Я част 1

Официален сайт на Backtrack ТУК

Напоследък доста зачестява интереса към тази не толкова популярна операционна система и реших да напиша подробен урок какво представлява Backtrack , как се инсталира , за какво се използва , какви програми съдържа и друга полезна информация за тази уникална операционна система.

1.Въведение – Backtrack е операционна система базирана на Ubuntu GNU/Linux  използва се от мрежови администратори, собственици на сайтове, хакери и хора които искат да научат повече за Linux. Backtrack е проект обединен от две организации които се занимават с penetration testing.

2.Инсталация – Може да бъде инсталиран на вашият твърд диск и да работи заедно с Windows , а също така и да се работи с него директно от USB флаш памет  (изискване да е над 4GB ) .

2.1 Инсталация директно на твърдия диск
Това е най-простия метод за инсталация когато целия твърд диск е изцяло за BackTrack .
Boot-нете Back Track за да се инсталира . След като сте го заредите с командата startx получавате KDE графичен интерфейс.
След като вече сте го заредили двоен клик с левия бутон на мишката върху install.sh или въведете в терминален прозорец командата ubiquity

Изберете географско положение и натиснете forward


Следващото меню е относно дяловете на твърдия диск изтрийте всички и започнете инсталация на Back Track . Следвайте стъпките които са доста лесни и след приключване на инсталацията рестартирайте.Стандартната парола и username в Backtrack са root / toor . 

2.2 Инсталация на LIVE USB -  За целта трябва да имате флаш памет минимум 4GB форматирана с FAT32. Свалете програмата от ТУК казва се unetbootin . Изберете ISO файла на Back Track ( съвет : изберете последна версия ) . Изберете USB устройството което мислите да използвате . Паролата за backtrack е същата командата за графична среда е startx .

3.Списък с основни програми които са включени в Backtrack


Metasploit
RFMON
 Aircrack-NG
Kismet
Nmap
Ophcrack
Ettercap
Wireshark
BeEF
Hydra
OWASP Mantra Security Framework - огромна колекция от програми / скриптове  и друго

BackTrack разделен в 12 категории:
Information Gathering
Vulnerability Assessment
Exploitation Tools
Privilege Escalation
Maintaining Access
Reverse Engineering
RFID Tools
Stress testing
Forensics
Reporting Tools
Services
Miscellaneous

1 comment:

  1. До тук добре..,а може ли да си инсталирам програми..,и каква команда се пише..,аз си инсталирах басктраска във виртуалната машина..

    ReplyDelete